Formfutura Flexifil flexibel filament
Flexibel filament is filament dat aanvoelt als en de flexibiliteit heeft van rubber.
Er zijn inmiddels diverse soorten van dit type filament verkrijgbaar met een wisselende elasticiteit en onder diverse namen, zoals Ninjaflex, Flexifil, TPE, FlexPLA.
De basis van flexibel filament is verschillend en bepaalt in hoge mate het temperatuurbereik van het eindproduct. Flexibel filament ontleent zijn elasticiteit aan het toevoegen van een elastomeer.
Flexibel filament kan gebruikt worden voor het maken van pakkingen, afdichtingen, telefoonhoesjes, voetjes, banden, elastische verbindingen of ander objecten die elastisch moeten zijn. De keuze ligt eigenlijk helemaal bij u als gebruiker.
Het flexibele filament dat wij bij Type-R 3D printing voornamelijk gebruiken is Flexifil van de fabrikant Formfutura. Het biedt in onze ogen een goede combinatie van sterkte, flexibiliteit en stijfheid.
Flexifil is gebaseerd op het HD-Glass Co-Polyester materiaal van Formfutura, waardoor Flexifil objecten gebruikt kunnen worden tot 70-75 graden Celsius. Dat is een stuk hoger dan bij een vergelijkbaar filament dat op PLA gebaseerd is zoals FlexPLA.
Met Flexifil zijn vaak mooie en gladde resultaten te bereiken. Objecten van dit materiaal zijn vaak verrassend sterk, zelf een reep van niet meer dan paar millimeter dik zult u niet snel kapot kunnen trekken.
Objecten geprint met flexibel filament hebben een sterk ‘geheugen’. Dat betekent dat het materiaal ook na een heftige vervorming weer terugkeert naar de originele vorm. Alleen als de vervorming gedurende een langere tijd wordt vastgehouden zal het materiaal niet meer terugkeren naar de oorspronkelijke vorm. In dat opzicht gedraagt dit materiaal zich niet anders dan veel andere flexibele objecten.
Flexibele filamenten moeten langzaam geprint worden om het dubbelvouwen of slippen van het materiaal bij het printen te voorkomen. Ook is meestal een vrij hoge printbed temperatuur nodig om het loslaten van het object te voorkomen. Een nadeel van een flexibel filament is wel dat het niet geschikt is voor objecten die (veel) support nodig hebben. Zeker bij dunne wanden zal een print makkelijk meebewegen als de printkop een nieuwe printlaag legt, waardoor het resultaat niet mooi wordt of de print gewoon niet lukt. Het is dus niet mogelijk om elk soort object te printen met dit filament.
Voordelen van Flexifil
- Hoge treksterkte.
- Mooie resultaten haalbaar.
- Temperatuurbestendigheid tot 70-75 graden Celsius.
- Weinig krimp bij het printen.
- Sterke hechting van de printlagen.
- Zeer flexibel en met een goed ‘geheugen’.
Nadelen vanFlexifil
- Relatief duur filament
- Moet langzaam geprint worden, dus kost veel tijd.
- Slecht geschikt voor objecten die veel support nodig hebben.
Toepassingen
Pakkingen, afdichtingen, bandjes, flexibele (telefoon)case, voetjes of andere flexibele objecten.
Hieronder een voorbeeld van een prototype telefooncase, geprint in wit Flexifil.
(Goed is te zien hoe de openingen de case vervormen bij het buigen. Het model moest nog worden aangepast, waarbij de bovenrand van de openingen werd weggelaten).