Praktische toepassingen van 3D printing

 


Zeepbakje/aflegbakje in de keuken

 

Regelmatig krijg ik de vraag hoe serieus je nu wel of niet het 3D printen moet nemen. Vaak omdat iemand zich niet goed kan voorstellen wat je wel of niet met een 3D printer kunt maken. Dat je met een 3D printer van een half miljoen euro high-tech onderdelen in metaal kunt printen snapt men wel, maar hoe zit het dan met al die printers en printertjes die je voor een paar honderd euro kunt aanschaffen?

Daar kun je toch zeker niets serieus mee doen?...


Het antwoord op de vraag is natuurlijk: Dat hangt er van af wat je serieus noemt.


Eigenlijk is je eigen voorstellingsvermogen de enige beperking als het gaat om het vinden van een praktische toepassing voor een 3D printer. En ja, vaak zijn zaken die je zelf kunt printen ook gewoon te koop in een winkel of webshop. 

Hierboven wordt al een voorbeeld getoond. Een fraai vormgegeven bakje aan de muur in een keuken (niet de onze), gebruikt voor een fles afwasmiddel en schuursponsjes. Met dit bakje blijft de aanrecht meer opgeruimd en met de juiste kleuren verfraait het ook nog eens het interieur.

Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden.

 

Het hierboven al getoonde aflegbakje.

 

Dit eigen ontwerp voor een aflegbakje is in diverse maten en kleuren beschikbaar en kan overal in huis gebruikt worden, of het nu de keuken, badkamer of hal is. Het model bestaat uit twee delen, een montageplaat die tegen de wand of muur geschroefd wordt en het bakje dat er overheen geschoven wordt.

 

Een keukenrolhouder, een inmiddels al wat ouder, eigen ontwerp dat inmiddels toch al jaren dienst doet.

 

Hier is eigenlijk geen uitleg bij nodig. Een eenvoudig ontwerp voor een stevige keukenrolhouder. Praktisch, makkelijk en uiteraard makkelijk te reproduceren. De metalen stang voor de houder was een overblijfsel van iets anders, maar had in principe elk stuk buis kunnen zijn. En had uiteraard indien nodig ook met de 3D printer gemaakt kunnen worden.

 


Een dubbele handdoekstang in de badkamer.


Dergelijke badkameraccessoires zijn natuurlijk in veelvoud bij de Gamma of andere winkels te koop, maar probeer maar eens een exemplaar in het rood te vinden. Of blauw. Of geel. Het voordeel van een eigen ontwerp kunnen maken en printen is natuurlijk de vrijheid die je hebt.

Marketeers besteden miljoenen euro's om consumenten te vertellen hoe uniek en speciaal de aangeprezen producten zijn. Met als resultaat dat hetzelfde product behalve in je eigen huis ook nog in een half miljoen andere huizen is te vinden is. Niet echt exclusief natuurlijk.

 


Klein doosje met schuifdeksel voor USB-stick.


Het hoeft niet altijd iets groots te zijn. Het hierboven getoonde doosje is nauwelijks vijf centimeter lang en wordt dagelijks gebruikt voor het op een makkelijke en veilige manier veroveren van een USB-stick in de broekzak. Met dit doosje wordt voorkomen dat stof, pluizen of ander vuil zich in de USB-connector kunnen verzamelen en de stick daarmee onbruikbaar maken.

Het getoonde ontwerp is overigens volledige parametrisch en hetzelfde doosje is inmiddels al vele maten geprint in grotere maten voor het opbergen van allerhande zaken.

 

Diverse types speelgoed voor kinderen, van bordjes en bekertjes tot pannetjes.

 

En uiteraard kun je ook prima speelgoed voor je eigen kinderen of die van anderen maken. Ook hier heb je met een 3D printer de vrijheid om elke kleur te gebruiken die je maar wilt. Het hierboven getoonde speelgoed gaat al een tijdje mee en houd zich tot nu toe uitstekend.

 


Een eenvoudige WC-rol houder. De kleur zwart was op aanvraag.

Een praktische en compacte toiletrolhouder. Het getoonde exemplaar is op aanvraag in het zwart geprint, maar kan uiteraard ook in vrolijker kleuren geproduceerd worden.

 

 
Met een 3D geprint frame werd een oude lens weer een werkend vergrootglas/


Wie wat bewaard heeft wat: Voor een oude maar nog goede lens werd een nieuw frame ontworpen en geprint. Na plaatsing van de lens werden de twee delen verlijmd en het resultaat is een weer bruikbaar vergrootglas.

 

Een stevige speelgoedauto: het exemplaar op de foto heeft inmiddels een val van de vierde verdieping overleeft.


In onze ervaring zijn kleine kinderen ideale personen om een ontwerp op sterkte en levensduur te testen. Het hierboven getoonde ontwerp is diverse malen gewijzigd, maar werd telkens rigoureus gesloopt. Het probleem waren de assen voor de wielen die steeds afbraken. Na de wielen en assen uiteindelijk separaat te printen op de voor sterkte optimale wijze bleek het ontwerp uiteindelijk solide genoeg te zijn. Het exemplaar van de foto heeft inmiddels een val van de vierde verdieping redelijk ongeschonden doorstaan.
 

 

Conclusie


Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om ook met een eenvoudige 3D printer ontwerpen te maken en te printen die gewoon dagelijks kunnen worden toegepast. Niet alleen leuk om te doen maar ook een uitstekende manier om je eigen omgeving te personaliseren.