Installatie nieuwe Creatbot DE printer

 

Misschien is het interessant om te laten zien hoeveel (of hoe weinig) werk het was om onze laatste printer in gebruik te nemen.
Daarom hieronder een korte beschrijving over de handelingen die hierbij kwamen kijken.

Strikt genomen is het allemaal erg eenvoudig. Het heeft wel iets weg van een Ikea-product dat je thuis even in elkaar moet zetten.

 

 

De printer werd afgeleverd door TNT Express in een solide, dubbel uitgevoerde kartonnen doos met een gewicht van 55 kg.
Het openmaken van de doos en het verwijderen van al het plastic beschermingsmateriaal duurt even maar daar komt vervolgens het hierboven getoonde pakket uit: een compleet ingepakte printer met alle losse componenten erin.

 


Na het verwijderen van de plastic folie komen de volgende onderdelen tevoorschijn:

  • Het nogmaals ingepakte glazen printbed, voorzien van een verwarmingselement aan de onderzijde en een Buildtak-laag aan de printzijde.
  • Twee goed ingepakte extruders.
  • Een doos met gereedschap, reserveonderdelen en toebehoren
  • Afdekplaten voor de openingen in de printer
  • Rol brede tape voor het printbed
  • Twee rollen PLA filament

 


De inhoud van de doos bevat de onderstaande onderdelen en toebehoren.

  • Gebruikershandleiding.
  • Schema voor het moederbord.
  • Filamenthouders.
  • USB-kabel.
  • Stroomkabel.
  • SD-kaart.
  • USB SD-kaart lezer.
  • Gereedschap in de vorm van schroevendraaier, twee steeksleutels en twee inbussleutels.
  • Reserveonderdelen in de vorm van twee zekeringen, reserve ventilator, reserve temperatuursensor, twee PTFE-buisjes voor de hotend, schroeven voor bevestiging van de extruders.

 

 

Het is makkelijker om de printer op zijn plaats te zetten als nog niet alles is gemonteerd. Dus eerst deze op zijn plek gezet naast de andere desktop printers.

 


De Creatbot DE printers maken gebruik van geared-extruders. Daarmee is de aanvoer van het filament in de praktijk erg betrouwbaar gebleken en wordt het zo gevreesde 'extruder-klikken' zo veel mogelijk voorkomen.

 


De extruders dienen aan de achterzijde van de printers te worden gemonteerd.

 


Zoals hier te zien is. Na het monteren worden de extruders aangesloten op de bekabeling via de stekkers. De tweede kabel hier is de kabel voor de filamentdetector waarmee de printer problemen met het filament tijdig kan detecteren.

Hier op de foto moeten de twee PTFE-buizen (de Bowden-tubes) nog op de extruders worden vastgeschroefd.

Tegelijkertijd bevestigen we ook de twee filamentrol-houders aan de achterzijde.

 


Voor het transport van de printer wordt de printkop zeer solide vastgezet met twee klemmen en een tierap. De onderste hiervan is hier al half los gemaakt. Beide klemmen moeten uiteraard verwijderd worden voordat de printer in gebruik genomen kan worden.

 

 
Vervolgens wordt het printbed gemonteerd. Dit gebeurt met vier afgeveerde boutjes met aan de onderzijde een afstelmoer voor het kunnen kalibreren van het printbed.

Daarna wordt het verwarmingsbed aan de stekker verbonden. 

 

 

Daarna hoeft eigenlijk alleen nog de printer te worden aangesloten en het printbed te worden gekalibreerd.

Op de (niet zo'n beste) foto hierboven is de printer bezig met de eerste print. In ons geval is dat eigenlijk altijd allereerst het printen van vier voetjes waarop we de printers plaatsen. Dit om krassen om de tafel te voorkomen bij het schuiven en draaien. Dit is namelijk nodig om steeds aan de achterzijde het filament te kunnen plaatsen of wisselen.

De Creatbot DE-printers worden standaard geleverd met een printbed dat voorzien is van een Buildtak laag. Buildtak zorgt voor een zeer goede hechting van de prints met het printbed, maar in de praktijk geven wij er de voorkeur aan om direct om het glazen printbed te printen. Weliswaar moet dan meer gelet worden op de hechting van de print, maar met name de onderzijde van de print wordt daardoor veel strakker en gladder dan bij Buildtak het geval is.

Alles bij elkaar duurde het uitpakken, op zijn plaats zetten en alles monteren iets meer dan anderhalf uur. De tekening voor het printervoetje was ook al gemaakt, dus ongeveer twee uur nadat we begonnen waren was de printer bezig met de eerste print.

Uiteraard hielp het wel dat we dit al twee keer eerder hadden gedaan met de twee andere Creatbots.