Uitbreiding van ons arsenaal

 

Onze nieuwste aanwinst - bezig met de eerste testprint


In de twee jaar dat we bezig zijn met Type-R 3D Printing hebben we honderden prints gemaakt.

Toch hebben we lang niet altijd iedereen kunnen helpen. 

Regelmatig kregen wij aanvragen binnen die we jammer genoeg niet konden uitvoeren. Soms was dit omdat het ontwerp niet geschikt was voor een FDM-printer of omdat het model zodanig was dat het geen acceptabel resultaat zou geven. Maar vaak ook omdat het object simpelweg te groot was voor onze printers.

Voor alle duidelijkheid, de Mankati printers die we gebruiken behoren al tot de grotere printers op de markt. Er zijn de laatste tijd meerdere printers verschenen die een vergelijkbare grootte hebben, maar nog steeds hebben de meeste 'prosumer' printers een beperkt bouwvolume. Onze keuze voor de Mankati destijds was onder meer ook gebaseerd op het printvolume.

Om een voorbeeld te noemen, de printers van het Nederlandse merk Ultimaker zijn populair en hebben een uitstekende reputatie.

Echter, de standaard Ultimaker 2+ heeft een printbed van 22,3 x 22,3 x 20,5 cm, een volume dus van ruim tien liter.
De grotere 'extended' uitvoering van dit model is met 30,5 cm hoger en heeft daarmee een printvolume van vijftien liter.
Veel andere prosumer printers hebben vergelijkbare afmetingen.

Onze XT printer heeft echter al een volume van achttien liter en de XT-Plus is met twintig liter nog iets groter.

Maar het printvolume zegt niet alles. Een andere factor is de afmeting van het printbed. De XT Plus heeft een printbed van 26 x 26 centimeter. Vaak is dit te klein om een aangevraagd object te kunnen plaatsen. En meestal is het ook niet wenselijk om een order dan maar verticaal te printen in verband met de sterkte of de vorm.

Om die reden hebben we besloten om een grotere printer aan te schaffen. Na het bekijken en evalueren van diverse printers hebben wij gekozen voor de Creatbot DE Plus. Afgelopen dinsdag is deze printer bij ons gearriveerd en deze heeft inmiddels zijn plaats naast de andere printers ingenomen.

Onze nieuwe printer op zijn plek naast de andere - Het verschil in grootte is aanzienlijk!


De Creatbot DE Plus heeft een printvolume van 40 x 30 x 52 cm Een printvolume dus van 62 liter. Ruim drie keer zo groot als de Mankati! Op de foto hierboven is het verschil in afmetingen goed te zien. Voor deze nieuwe printer hebben we een lagere tafel moeten aanschaffen om de belangrijkste componenten goed bereikbaar te houden.


Mocht u vinden dat de Mankati's en de Creatbot erg op elkaar lijken, dan klopt dat. De gelijkenis tussen de Mankati en de Creatbot is niet toevallig. Bij onze navragingen bleek dat deze fabrikanten in het verleden hebben samengewerkt bij de ontwikkeling van 3D printers.

Voor ons betekent dit dat de Creatbot in de praktijk waarschijnlijk vergelijkbaar zal presteren en ook eventueel dezelfde kuren zal vertonen. Al hopen wij natuurlijk van niet.

Op dit moment zijn we nog bezig om de Creatbot te testen door een reeks van eigen prints uit te voeren.
Zodra we daar mee klaar zijn hopen we onze eerste grote orders aan te kunnen pakken.
Uiteraard hopen we ook van deze printer veel plezier te hebben en er voor onze opdrachtgevers vele en mooie (grote) prints te kunnen maken.

Houdt u er wel rekening mee dat grote prints ook veel tijd kosten. Om u een idee te geven, de (test)print waar onze nieuwe printer op het moment van dit schrijven mee bezig is wordt geprint op 200 micron en duurt desondanks 75 uur. En dan nog wordt minder dan 1/3 van het beschikbare volume gebruikt!

Dus, mocht u een keer iets groters te printen hebben, dan houden wij ons uiteraard aanbevolen.