Colorfabb HT filament

 

 (Foto: Copyright Colorfabb)


Eind 2015 verscheen naast NGEN van de Nederlandse fabrikant ColorFabb nóg een nieuw filament op de markt, het HT filament.

HT staat in dit geval voor High Temperature en dat geeft al direct wat de belangrijkste eigenschap van dit filament is. HT wordt dan ook door Colorfabb gezien als een alternatief voor ABS filament met wél de voordelen (goede temperatuurbestendigheid, uitstekende slagvastheid) maar niet de nadelen (krimp, kromtrekken, lage(re) treksterkte, minder goede laaghechting, vervelende dampen bij het printen).
Net als andere filamenten van Colorfabb is HT een Co-Polyester. HT is echter gebaseerd op het Eastman Amphora HT5300 polymeer.

Het temperatuurbereik van HT is volgens Colorfabb 100 graden Celsius. Dat is maar enkele graden lager dan dat van ABS en daarmee is HT vrijwel voor alle ABS-toepassingen een alternatief. HT krimpt nauwelijks en trekt ook niet snel krom. Wel is het nodig om bij het printen voor een goede hechting te zorgen. Daarom wordt een printbed temperatuur geadviseerd van 80 tot 90 graden. HT is goed in het maken van overbruggingen waardoor relatief weinig supportmateriaal nodig is.
De sterkte van HT komt overeen met die van het populaire Colorfabb XT filament. De treksterkte is dus lager dan dat van PLA en daarmee vergelijkbaar met andere PET-varianten. Ook de flexibiliteit is vergelijkbaar met die van XT of PETG. Het aantal beschikbare kleuren is echter beperkt.

HT is op het moment van dit schrijven nog erg nieuw en onze ervaringen zijn nog erg beperkt, maar HT lijkt een goede vervangenr te zijn voor ABS. Testprints die wij hebben gemaakt konden in ieder geval probleemloos overgoten worden met kokend water zonder dat de print hiervan schade ondervond of van vorm veranderde.
HT is wel hoger geprijsd dan materialen als PLA, ABS of NGEN. De keuze voor HT zal dan ook in de praktijk vooral gebaseerd worden op de temperatuurbestendigheid.

 

Voordelen van HT

  • Hoge treksterkte.
  • Temperatuurbestendig tot 100 graden Celsius.
  • Weinig krimp bij het printen.
  • Sterke onderlinge hechting van de printlagen.
  • Flexibeler en daardoor minder bros dan PLA.

 

Nadelen van HT

  • Duurder materiaal dan PLA, NGEN of PETG
  • Lagere treksterkte dan PLA
  • Vereist een printbed temperatuur van 85-90 graden Celsius
  • Vereist een hoge printtemperatuur van 250-260 graden Celsius

 

Toepassingen HT


HT is vooral geschikt voor prints die aan hogere temperaturen blootgesteld gaan worden. Dus prints waar XT, PETG of NGEN niet geschikt voor zijn (om over PLA nog maar te zwijgen).