ApolloX filament

 

Eind 2015 verscheen van de Nederlandse fabrikant FormFutura met een nieuw filament op de markt, het ApolloX filament.

ApolloX is een voor FDM 3D printing tamelijk uniek filament omdat het gebaseerd is op een ander materiaal dan gebruikelijk. filamenten. De basis van dit materiaal is gemodificeerd ASA kunststof (Acrylonitrile Styrenbe Acrylate). 

De kunststof ASA werd oorspronkelijk ontwikkeld als vervanger voor ABS, met als belangrijkste doelstelling een grotere weerstand tegen UV-straling en weersomstandigheden. Het wordt dan ook voornamelijk door de auto industrie gebruikt juist vanwege die eigenschappen.
In 3D-Printing wordt dit materiaal nu eigenlijk alleen gebruikt door professionele printers zoals de Stratasys Fortus 380/450MC printers.

ApolloX is een filament dat bij uitstek geschikt is voor voorwerpen die buitenshuis gebruikt worden. Niet alleen is het prima bestand tegen UV-licht en weersinvloeden, het heeft daarnaast ook een hoog temperatuurbereik. Met een bereik tot 95 graden Celsius is het vrijwel even bruikbaar als ABS en HT filament.
Een ander voordeel van ApolloX is dat het voldoet aan de FDA eisen met betrekking tot contact met voedsel en dranken. Dit is tegenstelling tot ABS dat daarvoor juist niet geschikt is.

De sterkte van ApolloX komt overeen met PETG, XT en HT. Ook de flexibiliteit is vergelijkbaar. Dat maakt ApolloX prima te gebruiken voor allerlei praktische toepassingen.

Om met dit filament te printen is een vergelijkbare temperatuur nodig als bij PETG, HDGlass of NGEN. Wel is een verhit printbed nodig met een adviestemperatuur van 75 graden.

ApolloX is op het moment van dit schrijven (juni 2016) nog erg nieuw en onze ervaringen zijn nog zeer beperkt. Maar net als HT lijkt Apollo-X een goede vervanger van ABS te zijn.

Net als het HT-filament van Colorfabb is dit materiaal duurder dan de meer gebruikelijke filamenten.

 

Voordelen van ApolloX

  • Hoge treksterkte.
  • Goede bestand tegen UV-straling
  • Goed bestand tegen weersinvloeden.
  • Temperatuurbestendigheid tot 95 graden Celsius.
  • Weinig krimp bij het printen.
  • Sterke onderlinge hechting van de printlagen.
  • Flexibeler en daardoor minder bros dan PLA.

Nadelen van ApolloX

  • Duurder materiaal dan PLA, NGEN of PETG
  • Lagere treksterkte dan PLA
  • Vereist een printbed temperatuur van 85-90 graden Celsius


Toepassingen ApolloX

ApollosX is met name geschikt voor prints die buitenshuis gebruikt gaan worden. Dat is ook precies het soort toepassing waarvoor de grondstof van dit filament, ASA, voor ontwikkeld werd.