Woodfill filament


Woodfill filamenten zijn filamenten die een combinatie zijn van PLA of ander filament dat vermengt is met fijne houtvezels. Inmiddels zijn er vele versies beschikbaar, van gewoon 'hout' tot bamboo, mahonie of kokosnoot.

Dit filament heeft de kleur, reuk en aanraking van hout. Het materiaal is heeft echter wel een egaal uiterlijk, er is dus geen zichtbare 'houtnerf' aanwezig.
Woodfill kan op dezelfde manier als gewoon hout bewerkt wordt. Een print van Woodfill print schuren, boren, zagen of schilderen lijkt dus veel op het bewerken van hout. Echter, houdt daarbij wel rekening met het feit dat het materiaal week wordt bij temperaturen van meer dan 60 graden Celsius.

Dit filament komt met vooral tot zijn recht bij decoratieve toepassingen.

Ten opzichte van gewoon PLA of andere filamenten heeft het, op de uiterlijke kenmerken na, geen directe voordelen. Om die reden beperken wij ons gebruik van dit filament vooral tot decoratieve objecten. Echter, men zou er bijvoorbeeld wel op hout lijkende prints mee kunnen maken om bijvoorbeeld een meubelstuk mee te kunnen repareren.
Dit soort filament wordt door verschillende fabrikanten geleverd. Colorfabb en Formfutura zijn daarvan de meer bekende leveranciers, maar ook andere fabrikanten produceren woodfill varianten.
Gezien het soort toepassingen gebruiken wij dit filament van verschillende fabrikanten, afhankelijk van de wensen van de klant.


Woodfill is wel lastiger om te printen omdat het houtpulp makkelijk de printkop van de printer kan laten verstoppen.


Voordelen van Woodfill

- Lijkt, voelt en ruikt als hout
- Is bewerkbaar als hout
- Hard en stijf materiaal

Nadelen van Woodfill

- Veel duurder dan andere materialen
- Mechanische eigenschappen zijn iets minder dan die van gewoon PLA

Toepassingen

  • Vervangende onderdelen van houten objecten.
    Decoratieve toepassingen