TitanX filament

 

Geprint van wit TitanX:
Een tsuba (stootplaat) voor een shinai, het bamboe oefenzwaard dat gebruikt wordt bij Kendo.

Onnodig te zeggen dat dit onderdeel bij trainingen danig op de proef gesteld wordt.


Als u onze website vaker bezocht heeft dan weet u wellicht dat ABS bij ons altijd minder populair is geweest dan andere materialen. Naar onze mening wogen de nadelen van ABS niet (altijd) op tegen de voordelen. De sterke geur en ongezonde dampen bij het printen, het veelvuldig kromtrekken en vervormen van prints tijdens het printen en de soms slechte hechting tussen de printlagen maakten dat wij vaak voor een alternatief materiaal kozen bij het maken van prints.


Deze nadelen zijn uiteraard ook bij fabrikanten bekend. Meerdere fabrikanten hebben hun filament daarom verbeterd en een daarvan is de Nederlandse firma FormFutura. Deze firma bracht tegelijk met het al beschreven ApolloX filament ook een verbeterde ABS-variant op de markt die wij sinds kort in ons materiaalaanbod hebben.

TitanX is een gemodificeerde variant van ABS die specifiek is geoptimaliseerd voor 3D printers. Niet alleen is de vervelende 'plastic'-geur bij het printen vrijwel verdwenen, ook het kromtrekken behoort nu tot het verleden. Daarnaast zijn ook de materiaaleigenschappen van TitanX verbeterd ten opzichte van gewoon ABS.

De treksterkte van TitanX is tot 20% groter dan die van 'gewoon' ABS en ook de slagvastheid, altijd al het sterke punt van ABS, is nog verder verhoogd. De temperatuurbestendigheid is daarbij vrijwel gelijk gebleven. Prints gemaakt van TitanX zijn bruikbaar zijn tot bijna 100 graden Celsius.

Deze eigenschappen maken dat TitanX een uitstekend alternatief is voor ABS. Het is zelfs mogelijk een beter materiaal voor prints die mechanisch belast gaan worden dan 'gewoon' ABS, PLA, XT of NGEN.

In onze ervaring zijn met dit TitanX materiaal mooie en strakke resultaten te behalen. Het is makkelijk in gebruik en de gebruikelijke nadelen van ABS spelen daarbij vrijwel geen rol meer.

Voordelen van TitanX

  • Hoge treksterkte.
  • Zeer slagvast
  • Temperatuurbestendig tot 97 graden Celsius.
  • Vrijwel geen krimp bij het printen.
  • Sterke onderlinge hechting van de printlagen.
  • FDA goedgekeurd voor contact met voedsel en dranken

Nadelen van TitanX

  • Duurder materiaal dan standaard PLA, ABS, PETG of NGEN
  • Lagere treksterkte dan PLA


Toepassingen TitanX

TitanX is met name geschikt voor prints die mechanisch belast gaan worden.