Bronzefill en Copperfill filament


Bronzefill en Copperfill zijn filamenten die door de Nederlandse firma Colorfabb op de markt zijn gebracht.

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet om daadwerkelijk brons of koper-filament. De smeltemperatuur van metaal is veel hoger dan met een standaard 3D printer te bereiken is.
Dit filament is een vermenging van gewoon PLA-filament met een percentage brons- of koperpoeder waardoor het uiterlijk van de prints tot een bronsachtige of koperachtige glans gepolijst kan worden.

Door de toevoeging van het metaalpoeder voelen prints met dit materiaal beduidend zwaarder en massiever aan dan vergelijkbare prints van gewoon PLA of een ander filament. Hierdoor zal bijvoorbeeld een ring of ander sierraad van dit materiaal niet direct als goedkoop speelgoed aanvoelen.
Het printen met bronzefill of copperfill is niet moeilijker dan het printen met gewoon PLA en ook de instellingen zijn vrijwel gelijk. Wel is het zo dat wanden die geprint zijn met dit materiaal vaak wat korrelig aanvoelen. Bovendien zien de prints die zo uit de printer komen er ook nog niet uit als metaal. Om dit effect te bereiken moeten de objecten eerst zorgvuldig gepolijst worden wat, zeker met de hand, een langdurig werkje kan zijn. Omdat het filament PLA als basis heeft, heeft het dezelfde temperatuurgrens van 55-60 graden Celsius, dus even polijsten met een boormachine is niet verstandig.

Afgezien van het prettig aanvoelende hogere gewicht van prints en de mooie glans (na polijsten) zijn de eigenschappen van Bronzefill en Copperfill vergelijkbaar met die van gewoon PLA. Echter, door de toevoeging van het fijne metaalpoeder zijn deze filamenten minder sterk dan gewoon PLA.