De Mankati Fullscale XT 3D Printer


Onze oorspronkelijke printer is de Mankati Fullscale XT 3D printer. Dit is een printer die in Nederland niet erg bekend is en relatief weinig gebruikt wordt. Toch zijn wij tevreden over de betrouwbaarheid en kwaliteit van deze printer. Het is niet alleen een bijzonder robuuste printer (met bijbehorend gewicht), het is ook een redelijk makkelijke printer om mee te werken.

Inmiddels hebben wij met deze printer inmiddels meer dan 6000 printuren achter de rug (status mei 2017). Gemiddeld is deze printer per dag bijna acht uur actief.

Overigens heeft de Mankati, net als de meeste 3D printers, zo af en toe zijn nukken en kuren. Meestal ontstaan die door een teveel aan printuren en een gebrek aan onderhoud. Dit is eigenlijk ook niet meer dan logisch als een printer zo veel gebruikt wordt als die van ons.
Ter vergelijking: Indien met een auto op jaarbasis 3000 uur gereden wordt met een gemiddelde van 50 kilometer per uur, dan komt dit neer op een totaal van 150.000 km per jaar. Een auto heeft bij een dergelijk gebruik meerdere onderhoudsbeurten gehad en daarbij zullen dan ook de nodige onderdelen vervangen zijn. Met een 3D printer is dat eigenlijk niet anders. En zeker als met de printer een breed scala aan materialen wordt gebruikt.

Inmiddels is het een goede gewoonte geworden om onze printers elke maand een stukje onderhoud te geven voor het behoud van de juiste printresultaten.

 

De Mankati Fullscale XT printer

 

De Mankati Fullscale XT Plus


In augustus 2016 hebben we door de toenemende werkdruk besloten om nog een printer aan te schaffen. Daarbij werd naar meerdere merken gekeken zoals onder andere de Ultimaker 2 en de Zortrax M200, maar uiteindelijk hebben we toch nog een Mankati aangeschaft, de Mankati Fullsacle XT Plus. Met name het grote printvolume heeft de doorslag gegeven samen met onze goede ervaringen met onze eerste printer.

De XT Plus is een doorontwikkeling van de Fullscale XT. Zo is de printkop van de XT Plus geheel van metaal waardoor hogere printtemperaturen haalbaar zijn. Verder is het printbed minimaal groter, maar voor de rest is de printer feitelijk identiek aan de XT.
Inmiddels heeft deze printer ook al weer ruim 2700 printuren achter de rug (status mei 2017).

 

De Mankati Fullscale XT-Plus printer

 

 Eigenschappen Mankati Fullscale-XT en XT Plus


Hieronder vind u in het kort de specificaties van de Mankati Fullscale-XT

  • Een printvolume van maximaal 25x25x30 (XT Plus 26x26x30). De meeste 3D printers (ook vaak professionele) halen dit niet.
  • Twee extruders zodat makkelijker met o.a. supportmateriaal gewerkt kan worden.
  • Printkop met een maximale temperatuur tot 260 graden Celsius (XT Plus: 300 graden Celsius).
  • Verwarmd printbed, een voordeel bij het printen van veel materialen.
  • Een ingesloten printbed waardoor de warmte binnen de printer beter behouden blijft. Ook dit is belangrijk om kromtrekken of het loslaten van prints te beperken.
  • Fabrieksopgave minimale laagdikte 20 micron (0,002 cm). Er zijn meer printers die een dergelijke nauwkeurigheid halen, maar in de praktijk blijkt toch dat 100 Micron voor FDM-printers de praktische limiet is.