Colorfabb NGEN filament

 

In opdracht geprint: Tandwiel - geprint in zilverkleurig NGEN.
Voor grotere sterkte geprint met 2.4mm wanddikte, 50% infill - resolutie 150 micron.


Eind 2015 verscheen NGEN filament op de markt, een nieuw filament van de Nederlandse fabrikant ColorFabb.

NGEN staat voor Next GENeration en wordt door ColorFabb gezien als een opvolger van het veel gebruikte PLA filament. Net als XT en HT is ook NGEN een Co-Polyester en is gebaseerd op het Amphora 3300 polymeer van de fabrikant Eastman.

Volgens ColorFabb zijn met NGEN net zulke goede en mooie resultaten te behalen als met PLA. Hét grote voordeel van NGEN is dat het een temperatuurgrens heeft van 85 graden Celsius. Dit is zelfs hoger dan het ColorFabb XT filament en maakt dat NGEN te gebruiken is voor toepassingen waar PLA het laat afweten. Bijvoorbeeld voor objecten die in de badkamer of in de auto gebruikt moeten kunnen worden.

NGEN wordt geprint bij een temperatuur van 230-240 graden en met een printbed temperatuur van 70-85 graden.
Het krimpt niet en trekt tijdens het printen ook niet snel krom. Wel is het nodig om voor een goede hechting aan het printbed te zorgen, vandaar ook de hoge printbed temperatuur. NGEN is volgens de fabrikant ook goed in overbruggingen, waardoor relatief weinig supportmateriaal nodig is.
De treksterkte van NGEN is iets lager dan dat van het duurdere Colorfabb XT filament (of PLA). De flexibiliteit komt erg overeen met die van XT. Verder is NGEN verkrijgbaar in zeventien kleuren en dat zijn er een stuk meer dan XT.

Onze ervaringen met NGEN zijn tot nu toe beperkt, maar het lijkt dat NGEN inderdaad een goede vervanger is voor PLA en vooral bruikbaar voor die toepassingen waar PLA niet geschikt voor is. NGEN is wel iets minder hard en in vergelijking met PLA is ook de treksterkte minder. NGEN is in onze ervaring ook niet erg geschikt voor het printen van kleine onderdelen die bijvoorbeeld uitsteken.

De prijs van NGEN is ongeveer gelijk aan dat van duurdere merken PLA.

 

Voordelen van NGEN

  • Hoge treksterkte.
  • Slagvast.
  • Temperatuurbestendigheid tot 85 graden Celsius.
  • Weinig krimp bij het printen.
  • Sterke onderlinge hechting van de printlagen.
  • Flexibeler en daardoor minder bros dan PLA.

 

Nadelen van NGEN

  • Lagere treksterkte dan PLA
  • Vereist een printbed temperatuur van 70-85 graden Celsius
  • Verder hebben wij nog geen specifieke minputen van NGEN kunnen ontdekken.

  

Toepassingen NGEN

Algemeen gesproken kan NGEN gebruikt worden voor elke print waarvoor PLA geschikt is ÉN tegelijkertijd ook voor de meeste toepassingen waarvoor anders PETG gebruikt zou worden.

Dus: functionele onderdelen die zowel sterk als een zekere flexibiliteit moeten hebben. NGEN is voor de beschikbare toepassingen goed vergelijkbaar met PETG. PETG is iets minder hard en minder goed in het printen van overbruggingen.

 

 (Foto Copyright ColorFabb)